North Fitzroy House /

first_img Photographs North Fitzroy House / Save this picture!© Dianna Snape + 14 Share 2012 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/333433/north-fitzroy-house-am-architecture Clipboard North Fitzroy House /Save this projectSaveNorth Fitzroy House / “COPY” Houses ArchDaily Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/333433/north-fitzroy-house-am-architecture Clipboardcenter_img CopyHouses•Richmond, Australia Year:  Australia Area:  205 m² Year Completion year of this architecture project Photographs:  Dianna Snape  Save this picture!© Dianna Snape The owners approached us with a common question. Is it feasible to extend a semi-detached dwelling on a narrow site ? The benefit this property had over comparable detached dwellings was the opportunity to build two levels directly on the party wall. This opened up an array of spatial possibilities allowing a ground floor extension of a new kitchen, dining, meals and living, and on the first floor, a master bed, workstation and en-suite. Save this picture!© Dianna Snape Recommended ProductsPorcelain StonewareCeramiche KeopeCeramic Tiles – BackPorcelain StonewareCosentinoSurfaces – Dekton® Chromica CollectionPorcelain StonewareApavisaFloor Tiles – RegenerationPorcelain StonewareGrespaniaPorcelain Tiles- CoverlamThe response to the heritage overlay was one of complimentary difference. We searched for forms and materials that would create a relationship with the existing building but ultimately end up in a contemporary expression that would make no apology for being new. The resultant form is a black, single pitched volume that extrudes along the site reflecting same angle as the existing tiled roof, and switching dramatically in direction at the rear, responding to adjoining neighbours sun access and opening up to a north facing rear garden. Save this picture!© Dianna Snape The materials and new colours from the existing heritage portico are used internally and externally in the new addition. These common materials serve to bind the two parts together, reinforcing the idea that both old and new, so different in era and style, are borne of the same substance. An important part of the owners brief was a separate dining area screened from the kitchen that would still maintain a spatial connection. This is the first space entered when leaving the old building. It is intended as a night time space, being the deepest into the site and is surrounded by a tactile combination of materials including white bagged brickwork referencing the face brickwork at the front of the building, white painted timber cladding connecting to the painted timber soffit of the portico, glossy white steel plate, exposed polished concrete, charcoal timber shiplap cladding and a timber veneer drinks cabinet. During the day, skylights and long windows wash perpendicular walls, so the space receives a reflected and ambient glow of light. Save this picture!© Dianna Snape At the core of the extension is the kitchen with void above, which connects a first floor master bedroom and en-suite in a lofty mezzanine. The kitchen is a timber insertion into a white space, and includes a solid timber island bench that doubles as a meals table connecting directly to the living area. A double height wall alongside the stair has large windows placed at the north end to flood it with clear and coloured light, and a long window running the entire western side, creates ever-changing patterns of direct and reflected light throughout the afternoon and evening. The living area is fully glazed to the northern garden and the first floor the en-suite above sits in a deep white recess for privacy, enjoying a high pitching ceiling that opens the space up to the sky and nearby trees . Save this picture!Ground Floor PlanThe design was the product of a fluid working relationship between the clients and architect with the clients embracing new ideas with enthusiasm. Good communication between everyone led to a pleasurable design process and a building that emerged on the other side with its integrity intact. The extension that eventuated from what was a narrow site feels spatially generous and tactile materials combined with ever-changing qualities of light have created a series of interconnected spaces that are a pleasure to spend time in.Project gallerySee allShow lessVideo: Diller Scofidio + Renfro talk Hirshhorn “Bubble” on The Creators ProjectArticlesAurinkokivi School Awarded Proposal / Rudanko+KankkunenArticles Share Architects: AM Architecture Area Area of this architecture project “COPY” CopyAbout this officeAM ArchitectureOfficeFollowProductSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRichmondHousesAustraliaPublished on February 18, 2013Cite: “North Fitzroy House / ” 18 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodWood Siding in KSR Villa BodrumPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownEnclosures / Double Skin FacadesCupa PizarrasCupaclad® 101 Random in Les PalmiersUrban ApplicationsIsland Exterior FabricatorsPublic Safety Answering Center II Envelope SystemConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – Ridgelight 25-40°Porcelain StonewareGrespaniaPorcelain Tiles – Coverlam ImperialWindowspanoramah!®ah! Vertical SlidingFastenersSchöckConcrete Façade Fasteners – Isolink®CarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Arena®CoatingsFormicaLaminate – ColorCore®2More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more